Мајкрософт стави крај на 27-годишната приказна. Од денес ја прекинува својата поддршка за Internet Explorer.

Internet Explorer 11, најновата верзија на прелистувачот, нема да биде поддржана на одредени верзии на Windows.

Прелистувачот Microsoft Edge, развиен од Microsoft, ќе го поддржува режимот на Internet Explorer до 2029 година.

Софтверската компанија ги предупредува оние кои сè уште го користат прелистувачот да планираат миграција.

Internet Explorer за прв пат беше ставен на располагање на корисниците во 1995 година.

Благодарение на Explorer, многу луѓе се запознаа со Интернет.

Тој е најкористениот прелистувач многу години. Тој го достигна својот врв во 2003 година со удел на употреба во светот од околу 95 проценти.

Прелистувачот, кој беше вграден во оперативниот систем Виндоус, држеше голем дел од пазарот.

Но, со текот на времето падна зад конкуренцијата бидејќи другите прелистувачи станаа попопуларни.