„Мојот сопруг и јас многу зборувавме за тоа деновиве. Тој е исто така феминист. Мораме да го претвориме нашиот страв во акција“, изјави Меган Маркл во интервју за „Вог“, чии новинари го интервјуираа и нејзиниот сопруг. Хари.

„Знам какво е чувството да се изгуби бебе и веќе зборував за тоа јавно. Треба да го нормализираме разговорот за работите кои влијаат на нашите животи и тела, за повеќе луѓе да разберат колку е важно да ја имаме потребната заштита. Никој не треба да биде принуден да донесе одлука која не ја сака или во која не е сигурен или која го доведува животот во опасност. Искрено, без разлика дали е жена која е доведена во незамислива ситуација, жена која не е подготвена да основа семејство, па дури и девојка што заслужува да планира семејство на начин што е најлогичен за неа, се работи за избор“, рече Меган Маркл, која се осврна на загубата на бебето со која се соочи во 2020-тата година пред раѓањето на нејзиното второ дете, ќерката Лилибет Дијана.

Веста дека Врховниот суд на САД ги укина пресудите на Џејн Ро против Хенри Вејд од 1973-та година е една од најоборуваните теми деновиве. Укинувањето значи дека абортусот нема автоматски да стане нелегален во САД, но поединечните држави ќе можат да одлучат дали и како да го дозволат тоа. Во 13 држави на сила се закони со кои ќе се забрани абортусот во рок од 30 дена. Според Институтот Гутмахер, повеќе од 20 држави преземаат чекори за ограничување на пристапот до абортус. Некои држави планираат да го забранат абортусот од моментот на зачнувањето, додека други воведуваат забрани по шест или повеќе недели од бременоста.