САД наскоро ќе погубат затвореничка, прв пат по 67 години, соопштено е од Министерството за правосудство.

Жената која ќе биде погубена е Лиза Монтгомери, затворечичка од 2004 година, која задавила жена во Мисури, ѝ го исекла стомакот, и ѝ гоукрала бебето. Монтгомери че биде погубена на 8 декември со смртоносна инекција во американската комора Тере Хауте.

Монгтомери ќе биде прва жена која на 8 декември ќе ја погбат американските власти од 1953 година, кога владата одлучи на ист начин да ја казни Бони Браун Хеди, пишува Би-би-си.

Таа воедно е и единствена жена межу 55 затвореници кои чекаат погубување, се наведува во соопштението за јавност. Нејзините адвокати не се откажуваат од борбата и желбата да ја спасат, па се трудат да докажат дека е ментално болна.

За потсетување, администрацијата на трамп минатата година потврди дека ќе продолжи со традицијата на погубување затвореници кои извршиле тешки злосторства.