Принцот Филип, сопругот на кралицата Елизабета Втора, која беше хоспитализиран пред една недела, е во добра здравствена состојба, изјави денес неговиот внук Вилијам.

На прашањето на новинарите за здравјето на неговиот дедо за време на посетата на центарот за вакцинација, принцот Вилијам одговорил „принцот Филип е добро и да внимаваат на него“, по што тој намигнал.

Принцот Филип (99) бил примен во болницата Кинг Едвард VII. во Лондон во вторникот вечерта.

„Тој беше хоспитализиран како претпазливост по совет на кралицата, откако не се чувствувал добро“, се вели во соопштението на кралската палата.

Нема корона, ја примил првата доза на вакцината

Еден извор од палатата прецизирал дека принцот немал Ковид-19. Првата доза на вакцината ја прими на почетокот на јануари.

Принцот Филип се пензионираше во август 2017 година и учествуваше во повеќе од 22.000 официјални јавни обврски откако неговата сопруга седна на тронот во 1952 година. Тој продолжува да ја придружува кралицата на некои јавни настапи.

Во јуни 2017 година тој беше хоспитализиран два дена за да се лекува од инфекцијата. Го оперирал кукот во 2018 година.

Кон крајот на 2019 година тој беше хоспитализиран четири дена во болницата Кинг Едвард VII. како резултат на „повторените здравствени проблеми“, како што напишаа од палатата.