Пешачењето 10 километри низ скоро метар снег за да стигнете до местото за вакцинација не е ништо, во споредба со она низ што поминала 90-годишната Френ Голдман за да ја добие.

„Се јавував за да закажам вакцинации насекаде, секое утро, секое попладне и често бев онлајн ноќе“, рече Голдман.

Секое утро се јавуваше во Стејт департментот на Вашингтон и ги замоли да и помогнат да пронајдат нешто.

„Надеж. Ништо”“, вели Голдман. „Секој ден“.

Таа се обидела локалните аптеки, надевајќи се дека ќе најде место. Нејзината ќерка Рут, која живее во Бафало, Њујорк, работела со телефони и пребарувала на Интернет за да најде нешто, исто како што тоа го правел и пријател од Аризона.

Минатиот петок Голдман се поврзала со Детската болница во Сиетл, која обезбедуваше вакцини. Таа поминала низ сите прашања очекувајќи ќорсокак, но на нејзино изнедување се отворил слободен термин, при што ја прашале во кое време сака да дојде.

„Не можев да им верувам на моите очи“, рече Голдман. „Морав да ги тргнам очилата за да видам дали навистина можам да ја видам“.

Таа закажала термин за во недела наутро во 9:10 часот, не знаејќи дека започнало снежното невреме.

Во саботата, Голдман се разбуди на неколку сантиметри снег и знаеше дека ќе мора да планира однапред. Така, таа се облекла со неколку повеќе парчиња облека на себе, ги извадила стаповите итргнала на патот кој бил три милји во секоја насока.

Голдман, која доби нов колк минатата година, внимателно се спушти по стрмната патека пред нејзината станбена зграда и излегла на патеката.

Таа поминала околу две третини од патот до болницата и се свртела назад, убедена дека ќе успее следниот ден.

„Не беше лесно да се оди, беше предизвик“, рече таа, додавајќи дека патеките замрзнаа и биле покриени со повеќе снег.

Но, Голдман пристигна на терминот со само 5 минути доцнење. Да дојдела порано, ќе морала да чека во својот автомобил, кој го немало таму.

Назад во Бафало, Рут Голдман не била многу загрижена за нејзината мајка.

„Ние сме луѓе за надвор“, рече таа. „Сакаме да бидеме надвор. Вчера бев на езерото Онтарио каде дуваше студен ветер од 6 степени. Мајка ми не сакаше да дозволи малку снег да ја спречи во вакцинирањето“, продолжи таа. „Таа беше подготвена да помине толку многу милји напред и назад за да ја прими. Таа е навистина извонредна личност која има став: „Не дозволувате никакви проблеми да ве сопрат“, велата ќерка ѝ, додавајќи:

„Таа е некој што бара решенија, а не проблеми“.