Светската здравствена организација (СЗО) се откажа од плановите за објавување на првични резултати од истрагата за потеклото на коронавирусот во Кина и дека ќе објави целосен извештај во втората половина на март.

Наместо прелиминарен извештај, целиот извештај ќе биде презентиран во следната недела на 14 март, рече водачот на тимот Питер Бен Ембарек денеска во Женева.

Ембарек ја предводеше групата од десетина други научници избрани од Светската здравствена организација (СЗО) за да ги посетат болниците и истражувачките институти во Вухан во централна Кина, каде што за прв пат беше идентификуван новиот коронавирус, за да го откријат потеклото на ковид-19.

СЗО денеска не ги наведе причините за промена на планот за објавување на резултатите.

Мисијата на експерти на СЗО во Кина беше изведена по повеќемесечни преговори со кинеските власти кои сакале да спречат да бидат обвинети за пандемијата.

Резултатите презентирани на првата прес-конференција по патувањето во Кина беа нејасни. Ембарек се чини ја отфрлил можноста дека вирусот избегал од лабораторијата во Вухан, наместо да тврди дека вирусот бил пренесен на луѓето од лилјаци преку посредник, како што претходно се претпоставувало.

Мисијата се најде на удар на критичарите и СЗО е обвинета дека многу се потпира на премногу политички компромитирани кинески податоци и теренска работа.