Дизни+ во вторникот објави серија која во шест епизоди ќе го прикаже животот на легендарниот дизајнер Карл Лагерфелд. Именувана како Кајзер Карл, мини-серијата ќе се базира на истоимената биографија на француската новинарка Рафаела Баке, објавена минатата година. Имено, прекарот Кајзер Карл Лагерфелд го доби од Џон Ферчилд, основачот на списанието W.

Изненадувачки е што ова е првиот голем потфат што има иницијатива да го овековечи животот на Карл, од неговата смрт во 2019 година. Неговото влијание врз модата беше немерливо, поради што неговото заминување го означи крајот на големите епохи за Фенди и Шанел.

Кајзер Карл започна во 1972 година, една година по смртта на Коко Шанел и на почетокот на подемот на Лагерфелд на самиот врв во индустријата. Иако го презеде кормилото на куќата само во 1980 -тите, Лагерфелд беше решен да ги достигне височините на неговиот врсник Ив Сен Лоран. Драмата настана брзо, благодарение на партнерот на Сен Лоран, Пјер Берж, кој беше убеден дека Лагерфелд ја измислил аферата на Сен Лоран со тогашниот партнер на Лагерфелд, францускиот денди Жак де Башер.

Според Deadline, врската на Лагерфелд со Де Башер ќе биде „централна“ во заплетот на оваа серија, обезбедувајќи редок увид во романтичниот живот за кој Лагерфелд долго време негираше дека постоел за време на неговиот живот. Иако ја призна својата 19-годишна врска со Де Башер, кој почина од СИДА во 1989 година, Лагерфелд ја направи нивната врска платонска. „Го сакав тоа момче бескрајно, но немав физички контакт со него“, рече еднаш Лагерфелд. „Се разбира, бев заведен од неговиот шарм.

Се вели дека на Лагерфелд не му пречи заплеткувањето на Де Башер со Сен Лоран, што всушност изгледа веродостојно. Неговиот долгогодишен партнер бил познат по промискуитетот и наклонетоста кон оргии; Лагерфелд дури ја финансираше и неговата озлогласена забава за S&M, “Moratoire Noir (s)”.

Сепак, имајќи предвид дека Дизни стои зад серијата, не очекуваме да ги видиме сите страни на настанот, но верно ја очекуваме оваа модна серија.