Едноставeн а сепак толку вкусен …
Состојки:
5 кг Црвен пипер
300 мл масло
1-2 лажици оцет
лук по вкус
шеќер по вкус
сол по вкус

Подготовка:
Измијте ги пиперките, избришете ги со сува крпа, а потоа печете на рингла или на скара. Печете ги пиперките додека не поцрвенат и целосно омекнат. Кога пиперката ќе омекне, тргнете ја од огнот околу дршката и ставете ја во покриен сад што сте го ставиле во ќебе за да ја одржите температурата. Тука, пиперките се варат на пареа, а потоа лушпите полесно се отстрануваат. После тоа, излупете ги пиперките и стебленцата и семките и отстранете ги.
Ставете ги пиперките во цедалка над шерпата да се исцеди водата и оставете ги преку ноќ. Следниот ден, мелете ги пиперките во мелница за месо. Ставете лук во машината.
Истурете масло во поголем сад, добро загрејте и истурете ја смелената смеса. Оставете ги пиперките да го впијат маслото 20 минути, а потоа започнете со готвење. Гответе на тивок оган, мешајќи постојано. Полека додавајте повеќе масло доколку е потребно, но не да плови по површината, ајварот не смее да биде мрсен.
Ако пиперките ви се водени, ќе готвите подолго, а ако не, ќе завршите побрзо. Важно е кога ајварот ќе почне да врие, постојано мешајте за да не изгори наредните 2-3 часа.
Кон крајот на готвењето, додадете сол, шеќер и оцет. Секој што сака луто, треба да додаде лута пиперка 10 минути пред крајот на готвењето.
Измијте ги теглите, исушете ги и ставете ги во рерна на 100 степени околу половина час пред крајот на готвењето на ајварот.
Извадете ги теглите и истурете го врелиот ајвар во теглата и веднаш затворете со метален капак .
Распоредете ги теглите во поголем сад покриен со ќебе.
Следниот ден, кога теглите ќе се оладат, ставете го готовиот ајвар на темно и суво место до употреба.