Европската агенција за лекови (ЕМА) објави дека од постоечките податоци не можела да потврди дали кај жените и младите луѓе е поголем ризикот од развој на згрутчување на крвта после примањето на вакцината АстраЗенека.

Поради ограничувања во начинот на собирање податоци ЕМА не успеала да ги идентификува ризичните фактори кои доведуваат до појава на тромбоза со тромбоцитопенија, објави европскиот регулатор, пренесе Ројтерс.

Втората доза АстраЗенака треба да се добие 4 до 12 недели после првата.

Европаската комисија претходно оваа година побара стручно мислење од ЕМА по појавата на тромбози проследени со тромбовитопенија после примањето на вакцината Ваксзевриа, која ја произведува АстраЗенека.

Поради тоа некои фржави на ЕУ во еден момент го прекинаа користењето на вакцината АстраЗенека. ЕМА повтори дека втората доза од вакцината на АстраЗенека треба да се добие меѓу 4 и 12 недели после првата.

„Нема докази дека одложувањето на втората доза има било какво влијание на ризикот од појавуање на тромбоза“, објави ЕМА. Исто така истакна дека моментално нема дефинитивна препорака за давање вакцини од друг произведува после првата доза од АстраЗенека, пишува Индекс.хр.