Наградуваниот актер Били Портер (52) направи револуција на црвениот килим со женскиот изглед и модните драматични експерименти. Но, беше потребно извесно време ѕвездата на Pose да ја прифати својата целосна модна жестокост.

„Јас не сум драг -кралица, но не ми падна на памет дека може да си поиграм со машките и женските комбинации во мојата модна силуета“, изјави Портер, за PEOPLE , пред објавувањето на мемоарите , Unprotected.

После две децении кариера како ѕвезда на Бродвеј – особено во „Ангели во Америка“ и „Кинки чизми- тој го најде успехот и како писател и режисер. По освојувањето на наградите Еми, Греми и Тони, ја најде својата најмасовна фан-база до денес, по улогите во Pray Tell во серијата FX Pose – и брзо се позиционираше како ѕвезда на црвениот килим на кој му беше дозволено сѐ, без разлика дали е на Мет Гала или на Оскарите.

Портер ги помести границите со изгледот со смокинг фустанот на Оскарите во 2019 година и следните изданија подоцна.

“Ова не е за мене носење фустан на црвениот килим. Тоа всушност не е фустан. Балансот е она за што инсистирам”, објаснува тој. „Разговорот е во рамнотежа“.

Додека Портер вели дека ја сака и почитува културата на драг-кралиците, тој објаснува дека неговиот пристап кон облекувањето е различен.

“Јас сум хомосексуалец со родов пол кој избира да игра со женска силуета во мојата облека. [Тоа е] не-бинарни флуентни силуети во мојата облека. Тоа е различно”, вели Портер.

Портер додава: “Се што правам е да ја избирам облеката што сакам да ја носам. Луѓето велат:” Никогаш не би можел да го облечам тоа “. Знаете како го соблечете? Облечете го “.

Портер неодамна го прекина молкот за дијагнозата за ХИВ, велејќи дека тој скоро на никој не му зборувал 14 години од срам и страв од одмазда и маргинализација во неговата индустрија.