Јајцето е намирница која е богата со разни хранливи состојки. Белката е евтин извор на протеини, а жолчката содржи многу железо, витамини А, Д, Е и К.

Во просечна белка се наоѓаат околу 4 грама протеини, а во жолчката околу 2,7 грама.

Министерството за земјоделство на САД наведува дека јајцата може да се чуваат во фрижидер од три до пет недели.

Советот е секогаш да се купува пакување на кое јасно е назначен рокот на траење. Да се чуваат во фрижидер на температура од 4-5 степени или малку пониска. Оставете ги во картонот со кој ги купувате и на најстуденото место во фрижидерот, а не на вратата

Варените јајца во фрижидер можат да стојат до една недела.