Во Европската унија, 75% од возрасните граѓани се вакцинирани, објави денеска еврокомесарот за здравство Стела Киријакидис.

На денешната неформална седница во Словенија, министрите за здравство на земјите од Европската унија беа информирани за создавање на здравствена унија во ЕУ, со цел блокот да одговори на идните здравствени предизвици.

Европската стратегија за набавка на вакцини и имунизација овозможи „невиден успех“, а клучна е соработката на членовите и покажаната солидарност, рече Киријакидис.

Според неа, успехот се покажал во фактот дека досега 75 отсто од возрасните лица биле имунизирани во ЕУ, објави Хина.

„Сепак, ни треба и поголем процент на вакцинирани луѓе насекаде. Тоа беше мојата главна порака “, додаде таа.

За да се осигура дека стратегијата за вакцинирање и контрола на пандемијата, а потоа и враќање во нормален живот на глобално ниво, потребна е солидарност, затоа на денешниот неформален состанок на министрите за здравство, беше дадено јасно ветување дека ЕУ ќе им даде на земјите надвор од до средината на следната година донирајте 500 милиони дози вакцина против ковид, од кои 250 милиони пред крајот на оваа година.