Државната изборна комисија, како што е најавено, денеска со обезбедување од полицијата до сите општински изборни комисии ќе го достави доверливиот избирачки материјал, каде што спаѓаат гласачките ливчиња и избирачките списоци. Утре, исто така со придружба и обезбедување на полицијата, ДИК ќе ги достави сите уреди за биометриска идентификација во општинските изборни комисии, кои и таму ќе бидат соодветно обезбедени од полицијата. Уредите за биометриска идентификација на гласачите се комплетно подготвени и наполнети со отпечатоците од прсти на гласачите од избирачкиот список, добиени од страна на МВР.

Локалните избори ќе се одржат в недела на 17 октомври. Гласањето за изборите почнува в сабота, а први ќе гласаат пријавените болни и немоќни, лицата со ковид-19 и во самоизолација, затворениците, лицата во притвор, и во старечки домови. Првпат на овие избори идентификацијата на гласачите ќе се врши со уреди за биометриска идентификација односно со отпечаток од прст, а како и за претходните избори, ќе се применуваат мерки за заштита од ковид-19.