Унгарскиот премиер Виктор Орбан застана во одбрана на Полска, откако лидерите на ЕУ се обидоа да ја натераат Варшава да биде во согласност со признавањето дека правото на ЕУ е над националното одлучување. „Полска? Најдобрата земја во Европа. Нема потреба да има никакви санкции. Тоа е смешно“, рече премиерот Виктор Орбан при пристигнувањето на самитот на Европската унија.

Овој месец, уставниот суд на Полска ја оспори идејата дека правото на ЕУ ги заменува законите на нејзините 27 земји-членки со пресуда во која се вели дека некои закони на ЕУ се некомпатибилни со уставот на земјата. Таа одлука – донесена од суд во кој доминираат лојалистите на владејачката партија – ѝ дава на полската влада оправдување дека се обидела да ги игнорира директивите од Судот на правдата на Европската унија што не и се допаѓаат – особено за прашањата за независноста на судството.

Лидерите на Европската унија се состанаа за да разговараат за начините за ублажување на болката од зголемените сметки за енергија за потрошувачите, истовремено настојувајќи да го заштитат снабдувањето со енергија на блокот од 27 земји со забрзување на транзицијата од загадувачки фосилни горива кон одржливи алтернативи. Дебатата за енергетика на самитот на лидерите на ЕУ доаѓа во време на покачени цени на енергенсите. Самитот се одржува на само 10 дена пред отворањето на состанокот на ОН за климата, кој нашироко се смета за последна шанса да се ограничи глобалното затоплување на 1,5 степени Целзиусови степени. Дебатата, исто така, се одвива во позадина на замрзнати односи со Русија, клучен снабдувач со гас на Европа.